Sunday, 13 December 2015

Sejenis Hobi: ESC

Bismillahirahmanirahim, 

Kembali dengan satu lagi jenis buku yang telah tamat dibaca. Korang mesti beli dan baca. Tak beli pun pinjam la kat sapa sapa, sebabnya mesti ada something yang akan dapat dari buku ni. Macam hebat je kan buku ni. Ok, itu pada pandangan saya la, yang saya OVER minat pada buku ni. hehehe.



Buku ni santai je, berkaitan dengan life dan teknik penceritaan digunakan. Kalau korang dah pernah baca blog Mato ni, korang akan rasa best nak baca buku dia. Setiap ayat tu macam ada kaitan dengan kita.Kalau korang baca dia punya penghargaan dan kata penerbit pun gaya tulis lain dari buku lain .

Yes, Mato cakap dia menulis nothing, tapi pada kita yang baca ni, dan kita feel sama jugak. Kita rasa eh dia ni tahu ke life aku?. Haa gitu laa. Pada saya la kan. Tapi saya tersenyum baca buku ni bukan sebab lawak tapi feelnya yang saya sendiri tak boleh nak explain *pening dah.

Dan semangat untuk saya menulis jugak. apa yang ditulis dari hati akan sampai pada hati , kan :)








"Sampai satu masa nanti,
 kita dah tak perlukan escape button untuk lari,
 sebab syurga itu realiti"
-Mato

50 comments:

  1. Haritu pergi MPH cari buku ni, tengok tengok dah habis. Pergo kedai lain, order habis jugak . TT_TT
    Akak beli buku ni dekat mana ?
    #Nakbacajugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sian pulak , adik akak yang beli, dia agent dropship buku, online la sebab kedai payah dapat :)

      Delete
    2. Dekat kedai buku dekat rmh kita ada banyak. Dia selalu tmbah stok. SMO Machang. Hehe :)

      Delete
    3. Kat terengganu tak ada mph,
      popular kat kertih..
      smo kat belah Unisza.

      ada satu je kat kat ni Kedai buku banggo je, tu pon xde kenaikan nak pi so online jela hehehe

      Delete
    4. Nk try g cari dkt smo kbmall laa kalau mcm tuu .. kalau xde baru g machang .. hehe

      Delete
    5. cari cari tak cari banyak rugi oooo XD

      Delete
  2. Deep...betul..kongsi dari hati in sha Allah sampai ke hati juga..

    ReplyDelete
  3. boleh la beli lepas ni. X pernah tau pasal penulis ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. najwa boleh klik bybudaktomato tu boleh try baca gaya penulisan mato ni...

      jamin tak menyesal baca :)

      Delete
  4. dah bertahun.kak yan tak baca novel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak yan yana pon dah tak baca novel!, ni jenis motivasi hehhe

      Delete
  5. Tangan tuuuu... Tangannnn tu nampak kehalusan kelembutan... He he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mata terspot kat situ... He he he

      Delete
    2. hahaha, atas nasihat SisJm untuk besar kan gambar, SS pun boleh teliti satu satu apa ada dalam gambar tu

      Delete
    3. Cer lebarkan lagi size bahagian post... Demand tak? He He He...

      Delete
    4. cewah.. SS jadi penasihat eaaaaa... :P

      Delete
    5. memang, sejak sejak menapak sini memang jadi penasihat tegar...

      Delete
  6. Replies
    1. akak try la baca review review psal buku ni kat iq, dan boleh klik blog budaktomato

      Delete
    2. dah baca dah.....dan nak beli.. hehehe..:)

      Delete
    3. kak ros dah terjatuh hati lettew! :) beli kak beli

      Delete
  7. lagi ada yang promote buku ni... hm... rasa mcm patut beli je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa patut beli, memang kena beli la kot huhuhu.
      smuanya atas kita minat genre macam mana :)

      Delete
  8. macam menarik je..mendalam ayat dia..

    ReplyDelete
  9. budak tomato? mmmm rs mcm kenal je ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah , dia ada blog sebelum ni, tapi dah banyak post dia privatekan

      Delete
  10. Yeah. Memang sangat best. Setuju sangat yang kalau menulis dari hati akan sampai ke hati jugak. Sentiasa untuk cuba menulis macamtu jugak. Huhu. Moga kita ikhlas. :')

    ReplyDelete
  11. lama benar dah saya tak baca novel

    ReplyDelete
    Replies
    1. ia buku seperti yang biasa! ia lebih lagi InsyaAllah ada manfaatnya :)

      Delete
  12. rajinnyer baca buku., santau je kann ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sanatu ke santai wak? seram plak santau santau ni!

      Delete
  13. rajin ya yana membaca..teruskan hobi yang baik bawa banyak ilmu di dada...

    ReplyDelete
  14. wow menarik sis... something baru bg akak... biasa duk baca buku agama straight forward... mmg santai dan mudah difahami... mana nak beli ni sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak duk mana? akak boleh cari kat kedai buku macam MPH, Popular, SMO ke?
      Kalau tak ada akan seacrh kat ig memang banyak!:)

      Delete
  15. Sukalah material begini. Santai tapi message deep tusuk jantung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. Saya pon prefer yg santai dari yg terlampau straight/skema dlm penulisan... :D

      Delete
    2. Kak Farrah : haah itu yang penting dalam nak tarik orang membaca ni santai santai yang bermanfaat

      Delete
    3. IY: Skema Skema sangat payah nak tarik orang baca buku. yedak?

      Delete
  16. jap nk p singgah blog mato.pastu boleh la cuba cri..

    ReplyDelete
  17. Kalau tulis dari hati mesti sampai ke hati juga..

    ReplyDelete