Edisi Masak : Spaghetti Bolognese

By The KehalusanKelembutan - 18:55:00

Bismillahirahmanirahim,

Tengok tajuk macam pro je, tapi saja nak share firstime buat, boleh makan lah. Cuma saya kena akui, family saya lebih suka Carbonara. hehehe. Ni resepi bujang je, campak campak dan siap . makan !
Kata resepi orang bujang , so bahan pon simple.


 


Bahan

  1. Sos Spaghetti adabi
  2. Spaghetti.
  3. Bawang putih
  4. Ayam (boleh tambah sosej, daging burger)
  5. Cheese.



  1. Rebus spaghetti tambah garam sikit.
  2. Tumis bawang putih.
  3. Masuk ayam. Masak.
  4. Pastu masuk sos spaghetti, then masuk cheese ( cara saya .. hehehe)
  5. Makan , bismillah dulu :D




* Alhamdulillah , khamis lepas abang posmen menghonkan* van pos laju  untuk menyuruh saya keluar mengambil barang heheh.

Kiriman dari cikgu Etuza telah selamat sampai, dan  Alhamdulillah juga rezeki saya untuk dapat mangkuk Elken untuk komentar blog cikgu etuza(Jawab Kuiz dulu hehehe). Saya tak mengharap apa apa, sekadar menyokong. Moga terus maju jaya dalm berbloging. Terima Kasih Cikgu.

  • Share:

You Might Also Like

64 comments

  1. Asalamualaikum Liyana..subahanallah puji dan syukur ke hadrat Allah ..selamat sampai dan paling Etuza gembira tak pecah mangkuk putih bersinar Elken tu..risau tul pecah..wah! sedap ya ..tahnia..itulah rezeki tanpa terduga..ucapkan syukur ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam cikgu , Alhamdulillah , terima kasih sekali lagi cikgu

      Delete
  2. alhamdulillah tertunai lah niat di hati..ternyata Allah dah selesaikan urusan ini..terima kasih ya Allah
    Resepi tu akan etuza ambil ya...( salin)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, salin la cikgu , resepi saya main campak je. orang lain punya mesti lagi sedap

      Delete
  3. tahniah yana :-))

    kuarga akak pun minat yang cabonara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhandulillah terima kasih kak :)
      kan yana pon suka cabonara sebab yana tak suka masam tomato ni

      Delete
  4. Owhhhh patut le ada resepi petang ni, rupa2nya ia salah satu syarat kepada pemilik mangkuk putih Cikgu Etuza.

    Tahniah dik, akak dah agak pasti ia milik Yana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi, terima kasih kak, rezeki Allah nak bagi macam macam cara :)

      Delete
  5. nampak sedap spaghetti tu, papepun tahniah kak

    ReplyDelete
  6. Wah spaghetti ermmm...alhamdulillah dah selamat sampai dari kajauhan..

    ReplyDelete
  7. Sedapnya bolognese! Akak suka pasta. Apa pun telan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi, akak masak lagi power! hehehe.
      dah masak telan je kan kak :)

      Delete
    2. Adeh, tak delah power mana, dik. Asal edible sudah :)

      Delete
  8. Tahniah, Yana. Dapat hadiah drpd cikgu Etuza.

    ReplyDelete
  9. wah, snang je rupanya nak buat. Tq resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, boleh try buat . google resepi lain ok , hehehe :)

      Delete
  10. http://madey09.blogspot.my/2015/12/tahniah-blogger-nurliyana-zulkifly.html
    segalanya telah selesai acara November di blog Etuza..anda lah yang telah berjaya

    ReplyDelete
  11. Baca blog CE tadi astu ada sebut nama Yana terima hadiah terus klii sini

    ReplyDelete
  12. Tahniah! rezeki Yana berblog dan BW...tak rugi kenal CE ni dah le peramah, pemurah dan baik hati..ada je hadiah dia nk beri kepada rakan blogger..sis JM byk juga dapat dari CE ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... SJM tula yana pon tak pernah expect akan dapat semua ni , sebab sekadar berbloging je

      Delete
  13. spaghetti!!! my feveret tu...kalau pasta ke carbonara ke macaroni ke kureng sikit...kalau spaghetti mmg tak tolak...cara masak tu..sama cam sis JM main campak2 je ..tgk pun dah tahu sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan senang he campak campak boleh makan jugak :)

      Delete
  14. Salam... sedapnyaaa spaghetti blognese. Faveret kak eny juga heheheh, kalau buat sekali mesti banyak sebb nak makan ulang ulang hehehe..

    Congratulation menang top commentator kat blog kak eny. Nak review blog tapi sebelum tu boleh drop email tak kat enyabdullah@gmail.com untuk sesi soalsiasat hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak eny ... yana kurang sikit yang ni, cabonara suka.. heheh.

      dah email akak :) terima kasih :)

      Delete
  15. Western sangat. family saya tak suka sgt spagetti. Tapi, kalau buat jarang2 ok je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emakayah tak makan pon hehhee, adik adik jela, saya pon jarang masak yang ni , sekadar mencuba try test gitu XD

      Delete
  16. Replies
    1. Dua sebab rajin wak
      1. sebab nak penuhi syarat CE
      2. nak makan la wak,

      Delete
  17. tahniah yana menang mangkuk putih dari cikgu etuza :)

    ReplyDelete
  18. akak tengok sedap je ni.campak2 biasa sedap kan. hehehe :)

    ReplyDelete
  19. Ehhh... Orang bujang ropernyeee... Hi hi hi

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. alaa pi travel kenal la love love macam macam jenis makanan kan

      Delete
    2. Bila nak masak utk SS nih? He he he

      Delete
    3. bab masak memasak ni kak farrah pro heheh, mohon suruh kak farrah *seru kakfarrah

      Delete
    4. Ye,..ye...akak datang setelah diseru. Huhuhu jgn guna pro,..menangis pakar masak dengar :)

      Delete
    5. biar nangis, akak ganti mereka semua kehkehkeh!

      Delete
  21. tahniah..sedap tgk spageti tu~ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, kena buat sendiri baru terasa lagi kesedapan tu

      Delete
  22. tgk entry ni rs mcm da lama jeee x mkn spagetti ;-)

    ReplyDelete
  23. Biasa goreng je.. Jrang ikut style mat saleh.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana pon dah try goreng biasa! lagi sedap dan menyelerakan sebenarnya :D

      Delete
  24. Sedapnya spagetti TKL ni...akak pun suka makan spagetti...nak buat pun senang...

    ReplyDelete
  25. Allhamdulillah... bestnya dpt mangkuk elken...
    dah lama tak masak speg, anak akak mmg suka... akak beli je la... hehehe

    ReplyDelete
  26. semakin banyak hadiah ya..hihihih... mesti sedap spegetiiiiiiiiii tu....

    ReplyDelete
  27. Simple je kn tp nikmatnye kita je yg tau klu Cikna suka sosej je ayam&daging tolak tepi...;-)

    ReplyDelete
  28. Nampak sedap tu.. simple tapi sedap.. ;)

    ReplyDelete
  29. Nampak sedap tu.. simple tapi sedap.. ;)

    ReplyDelete