Bismillahirahmanirahim.
Hari ni nak share sejenis hobi jugak, semalam pasal buku & baca. Hari ini pasal satu lagi hobi iaitu masak dan makan. Tengok anak anak beli dan makan tadi cikgu pun terliur lalau teringat aiskrim yang dibuat belum dijenguk hasilnya. Kalau membaca saya biasa buat time nak tidur, masak saya buat hari sabtu. Yelah jumaat sabtu je free kan. Jumaat masa untuk berehat je.
Sebenarnya projek ni saya cadang nak buat hari sabtu hari tu. Tapi dibatalkan sebab ada Projek Bubur Asyura. Tapi oleh kerana semangat nak buat saya buat lepas balik dari sekolah petang ahad. Untuk Fanatik Ais krim macam saya ni memang digalakkan buat sendiri sebab jimat, bahan pun yang memang ada kat rumah.
ni resepinya.
1 tin susu pekat [guna 3/4, kalau tak mau manis]
2 tin air masak [sukat guna tin susu]
1 sudu besar ovelate
1sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanila
1. Kacau susu pekat ,air dan tepung jagung, masak hingga tepung masak.
2. Lepas tepung masak, sejukkan.
3. Lepas bahan tadi BETUL_BETUL SEJUK, baru masukkan ovelate dan esen.
4. Pukul pakai mixer sampai gebus dan ringan. [guna kelajuan maksima hihi]
5.Masuk peti sejuk. Esok .Lusa boleh makan. [bergantung pada suhu peti sejuk anda]
**nota ckk: Boleh asingkan kepada beberapa bahagian kalau nak letak perisa lain
** saya dapat dua bekas je, hasilnya mungkin bergantung time mixer sampai gebus tu.
Terima kasih Blog Fifi Fizah FB Jue Nadia
38 comments
Sedapnya! Yana memang suka aiskrim vanila ke? Kalau suka, buatlah affogato. Sejukkan aiskrim betul2 sejuk, then bila nak makan simbahkan kopi pekat. Yummehhhhh!
ReplyDeleteYana suka semua jenis aiskrim kak farah , hehehe. :D
Deletewah, boleh cuba nanti affogato . terima kasih kak farah :D
Haaa nanti cuba. Tengok kena dengan selera Yana atau tak :)
Deletewill try ! insyaAllah:)
Deletemcm best je cadangan kak Farrah ni...
Deletecuba IY jgn tak cuba
DeleteAda meh aiskrim mcm tu kak farah?
DeleteAda kt blog akk ke? Nk g tgk jap
ada kak huda, yang ada terbaca pasal affogato ni, tapi kena gali la entry lama
DeleteWah aiskrim vanilla, oh macam tu caranya nak buat aiskrim vanilla :-)
ReplyDeletenabihah nanti boleh cuba buat okeyh! :D
Deletesedapnya.. nk try lah nnti. hehe
ReplyDeletecubalah mana tahu boleh buat berniaga nanti hahah :)
DeleteVanilla sedap. Tapi KTC lebih suka cekelat. Hehehe
ReplyDeleteLama dah tak buat eskrim homemade... Grrr....
Tetengah malam nie jugak laa tengok gambar eskrim...
Menggoda menggugat jiwa kan, KTC :)
DeleteKTC: Masuk dalam mimpi semalam tak? hihi asingkan adunan letak coklat jadi aiskriim coklat KTC
DeleteKak Farah: Maaf la mengugat jiwa kalian XD
amboiii KTC suka cekelat yer... kan menggoda pula ice cream ni..
Deletesila cuba ye IY .
DeleteNyumnyum.. Nak buat jugaklaa. Tak kira! Haha :P
ReplyDeleteFatihah, cuba ye jangan tak cuba . buat pelbagai perisa gitu ! :)
Deletemudah...tetapi ovelate tu mcm mana rupanya x pernah tgk huhuh
ReplyDeletehttp://3.bp.blogspot.com/-7fvj_qB3o-g/VjoWb1fHZGI/AAAAAAAAFXk/d_2TgvjHW-c/s1600/ovalette.jpg
Deletetengok gambar nih huhu. buat ye sis JM :D
ovelate tu yang warna kuning tu kan?? bukan ke ala2 kuning telur gitu..
DeleteAkak selalu guna ovalette utk buat apam dgn kek je...tak pernah guna utk buat aiskrim :)
DeleteIY: yes yang kuning tu.
DeleteKak Farah: Semua resepi letak gitu, yana pun letak la, heheh XD
dah banyak kali ada niat nak buat ais krim homemade dah siap beli bahan bagai tapi last2 beli je aiskrim kat kedai hahaha
ReplyDeletetry buat confirm puas hati ^^
Deletesedap..but usia Etuza sikit ja makan sejuk ngilo dah gigi ni..time muda dulu nilah pertama nak makan..semua kelebihan itu ..hanya pandang anak makan..tak apa biar pula mereka menikmatinya..
ReplyDeleteTakpe cikgu, lihat orang yang kita sayang bahagia makan aiskrim kita akan bahagia jugak. InsyaAllah
Deletekenapa cikgu xjoin sekali makan ais cream dgn anal2 tu.. hihihihih..
ReplyDeletePernah buat dulu... bestkan...
Best. Buat lagi nanti bolej jual IY
Deletewah.. sedapnya.. kena cuba buat juga nanti.. terima kasih share resipi.. ;)
ReplyDeleteHEHEh selamat mencuba kak. SAMA Sama :)
DeleteMacam senang je..ciktie nak cuba buat juga la
ReplyDeleteselamat mencuba ye ciktie ^^
DeleteSaya pernah buat tapi hanya menggunakan dua bahan sahaja.. Ada saya sharekan diblog..
ReplyDeleteouh yeke? nanti yana terjah sana
Deletesedapnya
ReplyDeleteciksu sampai skrg simpan rsepi.kononya nak buat sndiri, tp ntah bila na buat pon taktau. hikhiks.
tunggu rania besar, leh la try bg rania rasa eskerim homemade umi dia, kan !
hihi, nanti kak boleh lah pelbagaikan perisa tu , mesti sedap , rania mesti suka
Delete