Sunday, 17 April 2016

Muhasabah buat diri .

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim.


Alhamdulillah seperti yang kita maklum dah viral dah pun kan, pasal Dr Zakir Naik, punya ceramah di Terengganu dan Kuala Lumpur semalam, memang mencetus fenomena tersendiri. Bila saya  tenok video kat Kemaman tu, saya rasa besarnya kurniaan Allah , besarnya kuasa Allah. 

Malam ceramah dr Zakir Naik kat kemaman tu saya dalam bas pergi Arau, pagi tu kawan  ada cakap pasal ada hamba Allah dah kembali pada Islam, bersyukur sangat. Alhamdulillah bertambah umat islam . Dan nak dijadikan kisahnya, dalam duduk borak pasal ni dengan kawan pasal ini, kawan pun cakap,

"Dia dah hafal Al-Fatihah, 3Qul dan ayatul kursi dan selalu baca sebelum tidur, kita ni, sebelum tidur duk dengar lagu, kadang tak baca pun.."

Saya masa tu akui , kadang -kadang terlalai jugak, deep pun ada, kita takperlu nak melenting bila benda tu satu realiti kan, dia bukan cakap kat siapa siapa dia cakap pada diri dia. Lepas tu saya pun scroll lah  Facebook,  ternampak pulak siapa entah share pasal status si Amran tu. Saya tak baca lah komen kat bawah tu cuma ada betulnya kata dia, cuma mungkin ayat tu macam tak best.




Tapi kalau kita ni padang dari sudut positif kita akan dapat positif, jum muhasabah. Coretan buat diri , dikongsi , mungkin kita sama -sama dapat perbaiki :)




32 comments:

  1. Betul tu... Ada benarnya kata Meran tu..

    ReplyDelete
  2. betul tu.. ayat amran fans mmg slalu sentap.. tapi isi yg cuba die nk sampaikn tu bgus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila kita amik positif, ia akan jadi positif :)
      muhasabah diri ler kan...

      Delete
    2. Point dia direct, tapi berbaloi juga kita fikirkan :)

      Delete
  3. Mungkin kita ni dah terbiasa jadi seorang Muslim sampai lupa diri sendiri itu umat Islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well said, terbiasa hingga tak rasa apa apa

      Delete
  4. Moga kita berjaya menjadi muslim yang mukmin ^^

    ReplyDelete
  5. betul tu... Sy kagum dengan hidayah milik ALLAH. Semoga kita di tetapkan iman dan terus istiqomah dlm melakukan amal ibadah.

    ReplyDelete
  6. Betul...adakala itulah yang berlaku....

    ReplyDelete
  7. Suka dengar Dr Zakir Naik bagi ceramah. Memang menusuk di kalbu dan akan berfikir, Ya Allah kerdil nya aku niy. :( Deep. Ya, kuasa Allah menggerakkan hati mereka untuk menerima hidayah Allah. Beruntung sangat. Alhamdulillah. Semoga makin ramai saudara islam kita nanti, amiiinnnnnnn. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah , semuanya dengan izin Allah

      Delete
  8. Teringin sangat nak pergi tengok ceramah beliau.. Asyik tengok dekat screen ja.. Insaf sekejap lepastu buat perangai balik.. Tsskkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah manusia , kdang sear kadang tergelincir , moga Allah jentik hidayah selalu Aamiin

      Delete
  9. tu la kuasa majlis ilmu.
    mendgr org bijak pandai.
    Allah beri hidayah...
    moga kita yg lahir islam ni akan lebih tingkatkan ibadah.
    in shaa Allah :)

    ReplyDelete
  10. kadang kita pandang remeh dan ia jadi biasa..sedangkan sbelum tidur itu yg wajib kita lakukan

    ReplyDelete