Random Post II

By The KehalusanKelembutan - 19:53:00


Bismillahirahmanirahim,

Pernah tak satu satu masa kita rasa apasal jadi macam itu macam ni, kita menrungut senang cakap, tipu lah kalau cakap tak pernahkan. Ya sebab kita manusia sifat tak puas hati tu selalu ada kan.
sebenarnya , Allah ni tahu apa yang kita nak, tapi pernah tak kita fikir kenapa Allah kasi yang kita tak nak pernah?

contoh,
kita exam, usaha bagai nak rak * result sikit sikit lagi nak LULUS, pastu adalah macam macam omelan kat bibir kita .


ok, jom mulai malam ni , kita sama sama tanam sikap sangka baik dengan Allah.InsyaAllah 
satu ingat, kadang kadang bukan salah kita atau salah orang lain, tapi Allah nak AJAR something!
let's treasure the hikmah :) Yang menulis ni pun sedang dan sedang didik diri untuk terus bersangka baik denganNya



  • Share:

You Might Also Like

22 comments

  1. Rasa kesal..merungut ..mengeluh...memang tidak dapat dielak..lagi2 bila dugaan menimpa..tapi dari situ kita dapat kekuatan dalaman...in sya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak, mmg xlepas tapi kita boleh ajar diri ppsotif kan. InsyaAllah dari sehari ke sehari makin better๐Ÿ˜ƒ

      Delete
  2. Assalamualaikum saudari dan juga rakan2 yg sama mengikuti blog ini..terpanggil saya utk meng"google" bagaimana utk saya tahu bahawa sy ikhlas menerima ujian ุงَู„ู„ّู‡ُ .. Dan saya jumpa blog saudari..terus terang saya benar2 berada dlm keadaan yg lemah jiwa emosi dan mental skrg ini..ingin kembali kpd ุงَู„ู„ّู‡ُ namun sy selalu merasa terlalu hina utk menghadap ุงَู„ู„ّู‡ُ .. Apakah sy tdk dpt menerima hidayah ุงَู„ู„ّู‡ُ lagi..? Terasa juga diri ni sombong kerana bila dilanda kesedihan barula tercari2 ุงَู„ู„ّู‡ُ.. Namun sy berusaha..ujian bertimpa2 saya terima..pd hari yg sama sy dpt tahu ayah mencurangi ibu saya pd hari itu juga sy dpt tahu tunang sy juga menduakan saya..sdgkan perkahwinan semakin hampir pd bulan disember ini.. Bkn lah tujuan sy membuka aib diri, tapi saya mencari2 sokongan saudara seagama yg mungkin dpt berkongsi nasihat dan semangat dgn saya..saya buntu..ada masanya saya spt dpt menerima ketentuan ini, tp ada masanya saya tewas dan menangis menyesali apa yg sudah terjadi.. The pain of losing someone you love.. The shame of being rejected.. The self doubt when you've been denied.. Benar2 menyakitkan saya.. Saya benar2 ingin mencari ketenangan hati..terima kasih atas perkongsian saudari dan maaf kerana menjadikan ruangan ini spt tempat luahan hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam, Allah telah takdir kan kamu, saudari untuk bertemu dengan blog yang ditulis oleh hambaNya yang jua sedang berjuang,
      InsyaAllah saya ada satu kisah yang akan saya update nanti ,
      tapi satu ingat , SAAT KAMU MERASA INGIN BERUBAH ITULAH HIDAYAH"

      InsyaAllah pintu taubat yang ESA sentiasa meluas InsyaAllah

      Delete
  3. Teruskan bersangka baik dengan Allah swt.. Allah tak berikan apa yang kita mahu, tapi Dia berikan apa yang kita perlu.. Kerana hanya Dia yang tahu apa yang terbaik untuk kita..

    ReplyDelete
  4. Mmg.. kekadang tu bila emosi jahat yang suka merungut ni slalu datang.... Contohnya diberikan mmg sesuai sangat dengan saya.. Bila result keluar tengok xleh macam apa yang disangka, mulalah nak salah situ, nak tendang sana.. hihihihi..

    Tapi mmg betul, setiap apa yg diberikan perlu kita kaji balik sebab pe Allah bagi kita takat tu je.. Alhamdulillah, bila hikmah dah dapat baru cahaya akan dtg menyinar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang gitu lah kita manusia ni , mmg tak lepas dari merungut , tapi Alhamdulillah Allah sedarkan kita akan hikmahnya

      Delete
  5. In shaa Allah semoga sentiasa bersangka baik denganNya.. singgah di 1 Muharam ke sini :)

    ReplyDelete
  6. Insha Allah.. Positif dengan Allah, yang positif akan datang pada kita..

    ReplyDelete
  7. betul.. sampai satu point tu, kita dh x mampu nak fikir positive, mulalah bersangka buruk.. sekali, Allah cuit diri ni, baru la nak sedar salah bersangka mcm tu.. tup tup, nah ada benda lai Allah sediakan... subhanallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul , hakikatnya kita manusia, moga Allah ampun kan kita

      Delete
  8. Setiap perkara yang berlaku pastinya ada hikmah tersendiri. Carilah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes what we need to do is find out, what the hikmah!

      Delete
  9. Alangkah bagusnya kalau kita dapat lalui hari-hari tanpa rungutan dan rengusan :)

    ReplyDelete
  10. Hidup yang selalu mencari keredahaan Allah pasti bahagia hidupnya..alhamdulillah Liyana seorang yang selalu bersangka baik dengan Allah..teruskan keyakinan memang Allah itu maha hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah masih cuba dan akan terus cuba , mohon doanya cikgu etuza

      Delete