Edisi Masak : Moist Choco Cake

By The KehalusanKelembutan - 19:13:00

Bismillahirahmanirahim, 


Hari nak share resepi Moist Choco Cake,  saya dah biasa buat kek ni, kek basic, orang dah biasa. Hari Khamis ritu adalah sedara saya ni suruh buat kek untuk anak jagaan dia. Jadi saya cakaplah okey. Nak guna resepi sedia ada macam em tak syok je. Google resepi, Mostly resepi semua kukus dan saya tak suka kukus. heheh peliks biasa la.

Google punya google dapat resepi, senang mudah cepat eceh!. Malam tu try test buat. Alhamdulillah, moist dia sama macam kita kukus. Alhamdulillah lulus by mak sendiri. hehe. Semalam buat lagi untuk sedara saya sebab dia nak hari ni. Dan buat sebiji lagi, untuk cikgu sekolah saya. 

Feedback Alhamdulillah. Mereka  minta resepi, resepi fresh lagi dalam otak saya tuliskan la. Jadi tergerak hati nak share ni . mana tahu ada yang mencarikan. Hak tak suka sukat meyukat gram gram tu tak pe resepi untuk hampa semua!


Bahan A - diayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate

Bahan B 
4 biji telur
2 cwn gula halus
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
1½ cwn air panas mendidih

Cara
Pukul gula + telur = kembang (high speed)
Masukkan susu pekat }
Masukkan minyak }low speed
Masukkan bahan A sedikit demi sedikit }
Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
Bakar 40-45’ - bakar dkt sejam(bergantung kpd oven masing2)



Nota CKK: * suhu saya tak tahu sebab saya bedal je, saya pun ketuhar pakai yang sekali ngan dapur tu. hak lama . hehehe. so saya panaskan dan letak je

Dua hari berturut turut guna resepi , buat tiga biji kek. gigih :D Tapi feedback Alhamdulillah buat semangat nak baking lagi.

  • Share:

You Might Also Like

18 comments

  1. cute je kek tu.... hihihihih.... dpt feedback ok kiranya sedaplah ni.. :D

    ReplyDelete
  2. Rajinnya CKK buat kek. Cantik kilat keknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee, tak rajin mana dah ada yang minta buat kan jadi terlebih rajin hehe. Terima kasih farah! :)

      Delete
    2. Itulah rajinnya. Akak kalau ada orang minta buatkan, M tu berat,...macam2 akak kasi alasan huhuhu

      Delete
  3. Alhamdulillah..syukur...moga terus rajin ye,,amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah insyaAllah terima kasih kak PC :)

      Delete
  4. my peberet cake
    tak sah kalau x buat..
    mesti nak buat n makan. tak pernah jemu
    cuma kalau jemu kukus, kita bakar. begitulah sebaliknya..
    lagi satu carrot cake

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, samalah kak sue, yana kek cokelat la mula mula sekali pandai buat hak lain. kirim salam, tapi tgh cari cari resepi mudah jugak utk kek kek lain

      Delete
  5. Comel je kek tu.. Tiba-tiba rasa teringin nak makan kek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak aiza try buat simpel je nih heheh :)

      Delete
    2. insyaAllah nak juga buat kalau ada masa dan rajin.. hehe..

      Delete
  6. teringin nak bt kek sendiri tp x ntah bile la. tengok resepi mcm senang je.. nak buat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat buat, hehek, kita bagi resepi tersimple! try eh :)

      Delete
  7. nampak sedapppp.nyummmyliciousss, hehee~

    tp nga on diet nih, kena cuba elakkan, haaaaa

    ReplyDelete