Bukan Entry Pertama 2016

By The KehalusanKelembutan - 15:02:00

Bismillahirahmanirahim,
Allahuma Soli' Ala Muhammad.




Kalau sapa sapa yang dah singgah blog ni masa awal tahun baru rit mesti perasan ni bukan entry pertama tahun ni, kan. Mana entry tu? saya draftkan, kenapa? InsyaAllah nanti saya cerita.

ok, actually tahun lepas sungguh saya rasa macam tahun lepas bahagia sangat walaupun ada lah sikit sikit tangisan, cuma saya rasa tak secure bila bahagia sokmo, sebab takut lagha, takut jauh dari Allah. Jadi tahun ni 2016, Allah kasi ujian pertamaNya. 

dan saya selalu fikir macam mana nak positifkan diri, dan bersangka baik dengan Allah, dan apa yang nikmatnya bila sangka baik kita tu di balas dengan satu nikmat yang lain , mengantikan rasa pedih ujianNya. Alhamdulillah.


Banyak saya nak update sebenarnya , apa ujian tu apa nikmat tu, insyaAllah saya akan abadikan diblog ni, nanti moga menjadi inspirasi kelak. Walaupun tak seberapa :).

InsyaAllah, doakan .
Terima kasih bagi saya sudi datang saat saya tak update anything , gigih tinggalkan komen , ya saya baca, nanti saya reply . 


Allah Ya Baari'. Allah Ya Razzaq Allah Ya Qowiyy .


  • Share:

You Might Also Like

55 comments

  1. xmo sedih2 ye.. kita semua mmng xkan lari dari ujian Allah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah sudah terubat :)
      terima kasih kak mimie ^^

      Delete
  2. Ujian Allah tu datang dalam bentuk kesusahan dan jugak kesenangan kan? Semoga kita sentiasa dekat dengan Dia dan tidak lupakan segala kurniaNya. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ^^,
      insyaAllah , kasi can hati ni ditarbiiah sekali sekala :D
      terima kasih fatihah

      Delete
  3. Tawa tangis bersilih ganti
    Allah uji hamba dikasihi
    Bukan kerana tidak suka hamba dibumi
    Kerana Allah tahu hambanya mampu menghadapi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak ,
      betul tu ujian , musibah dan nikmat adalah warna kehidupan bagi yang bernama hamba kan :)

      Delete
  4. Kongsikan .. mana tahu bermanfaat untuk pembaca :)

    Hidup ini tak best bila tiadanya ujian ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ,
      betul tak berseri kata orang heheh,
      terima kasih Kimchaa

      Delete
  5. Happy New Year Yana... Semoga tahun ni moga perkara-perkara indah akan menanti kita dihadapan.. bab-bab sedih tu semua org akan rasainya.. tu tanda reminder Allah nak selalu kita ingat DIA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih mummy insyaAllah .
      semoga dipermudah Allah urusan kita pada tahun ini, Aamiin.

      Delete
  6. ain singgah sini !
    selamat tahun baru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ain . :)
      semoga dipermudah Allah urusan kita pada tahun ini, Aamiin.

      Delete
  7. asalam Yana tiap kita ada ja ujian..cumanya jarang blogger bercerita kesedihan secara serius. biasa Etuza nampak mereka lebih menyembunyikan dan banyak cerita happy dalam blog. tak apa kongsi lah yg baik2 saja ya..tahnia

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam cikgu , terima kasih sudi singgah sini,
      saya tidak lah berkongsi kesedihan, cuma nak berkongsi betapa Allah tu berkuasa menggantikan kesedihan kepada kegembiraan.

      Delete
  8. Salam singgah sini dik Yana....Walau apa pun ujian yang datang melanda dalam kehidupan kita...Kita teruskan dengan iringan doa,ketabahan,kesabaran dan keyakinan dalam diri....semoga kita dapat menempuhi segala ujian itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam , terima kasih kak diana. InsyaAllah . Aamiin :)

      Delete
  9. Selamat tahun baru 2016 dik Yana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat selamat kak,
      semoga dipermudah Allah urusan kita pada tahun ini, Aamiin.

      Delete
  10. jalani ujian dengan redha....tabah kerana Allah..yakin Allah sentiasa bersama..insyallah

    ReplyDelete
  11. Awk.... Sy nak pun jadi cm awk. Abadikan smua dlm kehidupan di blog. Supaya ia menjadi kenangan waktu kita tiada kelak. Smg tulisan ini kekal dlm membawa kebenaran. Jasad berpisah dri bumi tetapi tulisan ini kekal. Hepi new year my dear lovely cousin, yana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh , eh , muncul kembali , insyaAllah dengan izinNya akan terjadilah jua. Whatapps please kihkih :)

      Delete
  12. Sabar kak sabar. Kipidap.. allah ada... hehhe

    ReplyDelete
  13. a'ah.tadi try klik entri yang dikongsi dalam google akaun tu dah tak ada.

    in shaa Allah tahun ni lagi banyak kenangan manis buat kita semua.Aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf IbuNoey hihi. InsyaAllah terima kasih :)

      Delete
  14. Dalam bahagia ada kesedihan .dalam kesedihan pun ada bahagia juga kan..tapi apa la yang nak dikongsi tu Yana...nak jugak akak baca ni^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak ros. :)
      Terima kasih .

      InsyaAllah , kena stable dan rasional dulu , kalau Allah izinkan ada lah :)

      Delete
  15. innallaha ma'aana. Jangan bersedih, Allah ada.:) lamanya sy tak singgah sini.. rindu pulak

    ReplyDelete
  16. insaf kanns ., mugo dipermudahkan., ;p

    ReplyDelete
  17. Betul sis... sis adalah hamba yg disayangi. Tanda Allah sayang Allah akan uji... akak slu ckp kalau org kena uji Allah sayang tu, tp kdg2 org tak paham, akak takut tersilap cakap.... Akak hanya doakan supaya mereka paham maksud "Allah sayang kamu"....

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah , moga Allah kasi pemahamamn pada mereka,

      Delete
  18. ujian tanda kasih sayang Allah.. semoga dipermudahkan dan diberi kekuatan oleh Allah untuk yana menghadapi ujian itu..

    ReplyDelete
  19. Setiap ujian jika kita tahu apa hikmah dan ganjaran, tentu kita akan rela diuji kan :)

    ReplyDelete
  20. semoga Yana kuat hadapi apa pun ujian Allah :D

    Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan (al-Insyirah: 05) :D

    ReplyDelete
  21. yg penting jangan lari daripada-Nya

    ReplyDelete
  22. akak rasa sepanjang tiga dekad ni dah macam2 akak tempoh
    cam akak cakap sebelum ni, itu semua mematangkan akak
    akak lebih suka pandang semua benda positif sebelum negatif
    sifat positif tu memberikan aura yang positif buat orang keliling kita

    ALLAH kadang uji kita sebagai satu peringatan buat kita
    kalau kita rasa susah sangat, cuma perhati orang keliling
    kita akan nampak ada orang lebih susah
    masa tu automatik aura positif timbul
    pada akak lah...so far itulah benda dok praktik selama ni. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak, terima kasih , mungkin ini proses untuk yana pulak jadi lebih positif dengan Allah , InsyaAllah akak doakan :)

      Delete