Asma Allah :)

By The KehalusanKelembutan - 11:00:00


Bismillahirahmanirahim,
 Allahuma Soli Ala Muhammad

Alhamdulillah bersyukur atas nikmat. Dah habis baca Al Kahfi? Jom baca ni moga bermanfaat, semua dari Allah :)



TELEGRAM



Bulan lepas, ya disember saya lah. Alhamdulillah Allah pilih saya untuk hadir program Penghayatan Asmaul Husna by Prof Madya Dr Wan Maseri. Anjuran muslimat kampung saya, dan program ni free. Kalau kat luar saya tak tahu kena bayar berapa. Sejujurnya saya rasa malas sangat nak pergi sebab sehari sebelum program saya ada something yang quite important jugak, so macam dah penat sesangat , dan program ni dari pagi. 




Memang syaitonirojim duk seru kat telinga ni. tapi kerana komitmen saya pergi. Saya ni kalau tak de kawan sebaya macam liat sikit sebab pemalu yang terover konong. Tapi Alhamdulillah Allah Ya Baari' , ya! Allah pilih saya yang pemalas ni.


Ok, program sangat okey, Asmaul Husna, jujur selama ni  saya dengar je, tak hayati satu satu pon , sedih kan. dah la masa program ni mengantuk macam stayup study . Tapi alhamdulillah Allah bagi pinjam kekuatan hati dan mata untuk masukkan hati dan jiwa saya dalam program tu.


Lepas Zohor , alhamdulillah macam ada semangat baru nak dengar apa yang Dr tu cakap. dan program tu habis kat situ. Balik rumah saya share la jugak ngan family input yang saya dapat tu. Pastu selang beberapa hari ada qiamulail, ok yang ni saya tak pergi. Actually mak nak pergi tapi dia tak terbangun. Saya ni bangun je, tapi lepas solat sendirian, saya dengar satu persatu bicara hati yang diketuai oleh Dr tu jelas satu persatu. Sambil pejam mata. 


Tapi esoknya , Allah hadirkan satu perasaan menyesal! Rugi tak pergi tapi perancangan Allah terbaik , Allah rasa kesal rugi buat saya lebih nak hayati nak faham nama nama Allah ni.



dan bila kamu faham nama nama Allah tu,  dan selitkan nama Allah dalam doa itu lebih ummmph doanya,  jujur menitis air mata.  dan anda kena cuba. itu je mampu saya tulis, rasalah sendiri.



ni contoh:

Ya Allah Ya Afwu, Ya Ghafar Ya Tawwab Ya Quddus Ya Jalil,
Ya Allah Ampuni dosaku, terima taubat ku sucikan jiwaku,

Ya Allah YaNur Ya Hadi Ya Haq,
Terangi jiwa ku , berikanlah aku petunjukmu ya Allah.


and so on la, 
cuba kaitan doa yang kita nak minta dengan nama Allah, cuba slow slow, saya masih mencuba. Alhamdulillah , kalau nak tahu lagi pasal program ni boleh la jenguk jenguk blog Sis Shiela. Dia lagi banyak update. 




  • Share:

You Might Also Like

24 comments

  1. salam jumaat Yana..betul...HER knows..hears...and..responds..yang penting kita jangan jemu meminta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam :)]
      betul kaka, kalau kita tak jemu meminta , Dia tak jemu memberi

      Delete
  2. in shaa Allah, terima kasih Yana .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadza min Fadli Rabbi kak :)
      exprience share:)

      Delete
  3. Replies
    1. Hadza min fadhi rabbi .
      Alhamdulillah base on experience sendiri

      Delete
  4. Assalamu'alaikum... saya follower ke 300.. Jemput singgah blog saya ye.

    http://www.stanzaku.com/2016/01/first-mini-giveaway-by-mimiebella91.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam! terima kasih , akan singgah !

      Delete
  5. Akak pun banyak belajar ttg Asmaul Husna dari blog Sis Sheila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak kan kak:)
      InsyaAllah sama sama kita belajaq

      Delete
  6. TQ sharing ni Yana.Akak pernah belajar tentang ni melalui ceramah dan baca kat buku rahsia AsmaulHusna. Pastu ada dalam slot kursus pengurusan perniagaan yang akak pernah pergi. Pernah secara serious amalkan beberapa nama Allah ni spesific waktu doa dan zikir sebab minta sesuatu dan Alhamdulillah dimakbulkan. Kita sebut nama Dia ulang2 minta pada Dia , mesti Dia bagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak Allah mesti bagi sebab Dia nak dengar sangat kita mintak dengan DIA :)

      Delete
  7. tq sharing yana... kak ekin pun baru taw pasal selalu duk baca jah... insyaAllah nanti ada masa akan ke blog sheila tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. WC hadza min fadli rabbi , InsyaAllah ada manfaatnya :)

      Delete
  8. Asma Allah... Zikir paling mudah nak amal...

    ReplyDelete
  9. aminnnn.. semoga berkat Asma Allah ada pada kita =)

    ReplyDelete
  10. Jazakillah khayr atas perkongsian ni dik...

    ReplyDelete