Sejenis Hobi : Buku Maryam Anak Syurga

By The KehalusanKelembutan - 11:00:00

Bismillahirahmanirahim ,
Allahuma Soli' Ala Muhammad.



 Hari ni nak share pasal buku ni, maaf la saya ni kalau buku itu berkaitan dengan ujian saya akan grab beli, sebab saya nak tengok ujian saya dan ujian orang lain. Berbeza dan sesungguhnya akan buat kita bersyukur. 

Kenapa buku ni? Sebab penulis nya muda lebih kurang usia saya, dan Allah bagi ujian yang boleh dikatakan besar dan saya nak tahu kenapa dan bagaimana dia boleh sebegitu tenang menghadapi ujian Allah yang satu itu,


Ruqayyah , ibu muda yang melahirkan anak kembar , ketika masa suaminya berada dimesir menyambung pelajaran, Namun Allah menguji Ruqayyah melahirkan awal dari dua date sebenar. Dia redha melahirkan tanpa insan bernama suami disisi. Kelahiran pra matang, diuji pula dengan kematian salah seorang puteri kembarnya , Maryam. Bagaimana ketika itu dengan keadaan berpantang , ketiadaan suami disisi , dia menguruskan semuanya.

Kenapa dia tersenyum, 
Bagaimana?

Kenapa suaminya tidak pulang?
InsyaAllah ada jawapan dalam buku ni.


dan saya boleh cakap , bacalah buku even kamu bukan seorang isteri mahupun seorang ibu, Ibrah itu tetap ada , insyaAllah :)

  • Share:

You Might Also Like

47 comments

  1. Kerana CINTANYA kepada Allah 100%..dan akak bayangkan mampukah aku sebegitu teguh hati ini..subhanallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak, kita belum tentu dapat hadapi semua yang ruqqayah lalui tu

      Delete
  2. ermm..saspen, kena beli ni :D

    ReplyDelete
  3. sedih ..camne dia boleh jd tabah camtukan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dia percaya semua Allah kasi pinjam :)

      Delete
  4. Replies
    1. cari kak ekin, buku ni tak mahalsangat nipis je

      Delete
  5. salams jumaat, kak mieja datang kesini:)

    ReplyDelete
  6. memang tabah akak tu. pernah jgk terbaca kisahnya.

    betullah, kalau kita baca ujian org lain, kita akan lebih bersyukur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ! baru kita sedar ujian kita ni tak seberapa pon.

      Delete
  7. As Salam..menarik jugak ye buku nie..

    ReplyDelete
  8. menarik itu dibaca kan.
    x perasan pulak hri tu msa msk popular.

    ReplyDelete
  9. Kita singgah sini... Krikk kriikkk..

    Tag akak ni, Jemput intai sat jomm.. ekkekee

    http://mawarassufi.blogspot.my/2016/01/segmen-bersama-leya-yeolly.html

    ReplyDelete
  10. Ada ternampak buku ni. Hmmm

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum yana..akak singgah petang kat cni :-))

    ReplyDelete
  12. Kak PC tag yana ya..
    http://perducinta.blogspot.my/2016/02/segmen-bloglist-beeha-10.html

    ReplyDelete
  13. Mummy pun suka baca-baca berunsurkan motivasi macam ni.. sekurang-kurangnya bila kita ada masalah kita boleh rujuk..

    ReplyDelete
  14. Mummy rasa macam pernah tgk la buku ni kat popular, kena cari balik ni.. Sinopsis macam best je.. ishh teruja la pulak nak mencari..

    ReplyDelete
  15. Setelah sekian lama, baru tergerak hati singgah blog comel ini.
    Terkesan juga dengan ketabahan watak dalam entri ini. Biarpun bukan novel cinta tetapi cintanya harus menjadi contoh kepada kita semua...
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  16. ada baca citer ni viral kat FB dulu.. sedih.
    dalam buku mesti ulas lagi lanjut kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun macam CT. Pernah baca masa viral di FB. Allah itu Maha Mengetahui kan,..yang diduga-Nya yang mampu dan tabah utk terima dugaan tu :)

      Delete
  17. rajinnya baca buku... kalu SS... buku baca SS... hi hi hi..

    ReplyDelete
  18. Alamak... yana... apa yg jadi... cer citer ... cer citer...
    Mcm best...

    Bli kt mn

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kedai buku MPH ke Popular ke kalau kat tganu KBB

      Delete
    2. Potong stimla kalau citer, Huda. Baca sendiri! :)

      Delete
  19. sedih an crita dia.. sy plak suka baca bku pnulisan prof kamil ibrahim. tu sgt mmberi inspirasi. follow sni eh dan jom follow sy n komen ! http://oligosacchariderrr.blogspot.my/2016/02/life-as-university-student.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh prof kamil dgn kak roza :) suka jugak sangat .

      Delete