#1 Sembang Santai

By The KehalusanKelembutan - 10:00:00

Bismillahirahmanirahim
Allahuma Soli Ala Muhammad


Alhamdulillah, Allah beri kesempatan petang tadi keluar dengan sepupu, konon nak jogging. Tapi setiap kali kami keluar ada saja "topik" yang akan kami bicarakan. Kira masa masa emas, sebab kalau hari-hari biasa payah lah nak jumpa. Saya suka bila kita keluar dengan sahabat , keluarga kita dapat input jugak, walaupun dalam keadaan santai.

Lagi beberapa hari lagi kan nak Tahun Baru Cina kan, taman lengang je tadi, saya pun cakap la kat kak long, (sepupu tapi still panggil kak long) kan  nak raya ni, cuti lama mesti ada yang balik kampung lagi pun hujan. Tak pun buat persedian kahwin. Kan ramai yang kawin cuti panjang raya cina ni.

tercetus lah topik kahwin, saya tak nak ulas panjang panjang , cuma saya simpul kan apa yang kami sembang tadi. Yelah budak 90'an dah ramai langkah alam baru kan. Kak long cakap,

"Kadang kadang jeles, tengok orang lain keluar berteman , tapi dengan suami la, bukan yang couple ni, tapi bila fikir sudut lain, banyak lagi nikmat yang Allah beri dekat kita"
Betul , nikmat lain banyak pernah kita syukuri, yang tak ada jugak yang kita duk heboh hebohkan. Cuma bila kita berpegang pada ayat -ayat Allah , janji Allah kita akan tenang. Kalau dari sudut nak bagi rasa sayang antara family sendiri dengan bakal family tu dah sedia, terutama saya yang perempuan ni. 

Dapat tak point nya, jangan sempitkan minda dengan apa yang kita tiada, cuba tenung nikmat yang tak terhingga yang Allah kasi pinjam pada kita.

  • Share:

You Might Also Like

33 comments

  1. Betul. Nak fikir yang tak ada...sedang yang ada ini pun pinjaman cuma.

    ReplyDelete
  2. tak semua berfikiran macam kita.
    kena tolong bukak minda semorang supaya tak sempitkan fikiran :'D

    ReplyDelete
  3. Nikmati masa bujang sebaiknya sebab anak perempuan nanti dah kawen ssh nak khidmat dgn family . Lagipun kawen pun bkn bahagia sepenuhnya, ttp ada asam garam dia jugak . Ngeeee

    ReplyDelete
  4. Ya Allah, Yana dear,..akak tengah cari font begini utk my next craft project. Apa nama font cursive ni, dik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Comel kan Farrah font ni..waaa..ada craft baru ke?

      Delete
    2. @kak farrah tulisan kerinting tak tahu , maaf

      Delete
    3. @kak ros, kak farrah taknampak tu;isan yang kak ros nampak :)

      Delete
  5. Kita kena lapangkan fikiran dan dada, setiap orang ada bahagian rezeki masing2. Cara tak sama,..tetapi portionnya sama ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, cuma nak suruh lapangkan fikiran tulah semua orng tak mampu buat

      Delete
  6. Adus... Tuko tulisan ka? Kecik beso mata SS nk mengeja... Hi hi hi..

    ReplyDelete
  7. Yana.. tadi tengahari banyak kali akak nak masuk blog Yana tak boleh..Yana privatekan eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf kak, haah yana privatekan ..
      entri terbaru ada jawapanya

      Delete
  8. ermm itulah tak semua fikir cm kita fikirkan

    selamat bercuti semua !!

    Jom vote blog acik di MSMW 2016 : Cara mengundi di sini

    ReplyDelete
  9. Hidup ini indah andai ada rasa kesyukuran..hadapilah dengan tabah ya..inshaallah akan berbunga hari bahagia TKK

    ReplyDelete
  10. setuju......godaan masa bujang....syukurlah dengan masa sekarang...

    ReplyDelete
  11. ehehe tengok kawan2 da getting married tu terjentik la jugak..
    but i love my life yang skrang ni.. let say ada jodoh adalah.. ye dak.. ehee..

    ReplyDelete
  12. nice entry sis.. hehe.. setujuuu sangat..

    ReplyDelete
  13. betup tu.. bersyukur yg ada di depan mata.

    ReplyDelete