Saturday, 31 December 2016

KESIMPULANNYA

Assalamualaikum..
Bismillahirahmanirahim.


Alhamdulillah, sekali lagi dengan izinNya, saya menulis lagi dekat sini. Tinggal lagi beberapa hari saja lagi, 2017 bakal menjelma. Okey tahu dah ayat klise. Okey kembali kepada point sebenar, kalau readers perasan awal 2016 hari tu, saya ada update pasal bagaimana rindunya saya nak kembali bekerja selepas bercuti dan lepas tu saya privatekan post tu. Ini nak cerita apa sebenarnya jadi. Anggap lah post ni sebagai konklusi untuk tahun ni.

 Maha Suci Allah, bila saya pergi kerja hari mula mula sekolah tu saya dapat tahu yang khidmat saya tidak lagi diperlukan. Perasaan? Tak tahulah. Okey sebenarnya saya tak tahu keadaan saya ni nak dikategorikan dibuang tidak berhenti pun tidak, jadi kita buat kesimpulan tiada rezeki saya disana.
Disebalik duka tu, Allah permudahkan urusan saya yang lain. Saya sedih, saya cuba pujuk hati, takpe rezeki Allah luas, Allah nak uji dan mungkin juga Allah nak jauhkan kita dari sesuatulah kan. Alhamdulillah saya  dapat move on dari situasi tu walaupun saya tak bekerja lagi masa tu.


--Januari 2016,

--Antara urusan yang Allah permudahkan ialah urusan lesen. Ini pun satu cerita yang terpedam lama, nak cerita tapi bila rajin tu melebihi segalanya inilah jadinya. Sebenarnya saya ambil lesen hujung tahun 2015, Jadinya saya pun JPJ test tu, Januari 2016. Haaa. Nak boleh dapat lesen tu menangis tau tak. Tapi semangat ayah mak dan sahabat selalu berjaya pujuk saya untuk teruskan. Lepas 3 kali baru lepas tau dak. Tapi bila fikir balik manis tu ada. Dalam proses nak dapat sekeping lesen tu, Allah banyak ajar saya SABAR dan POSITIF. Tambahan masa test tu Terengganu hujan lebat .


--Februari 2016,

--Nak kata Allah sayangnya pada saya dan keluarga, kami sekeluarga diuji lagi. Satu malam, kami pergi hantar adik saya yang belajar ke Universiti yang letaknya 30 minit dari rumah gitulah. Dan malam tu Nampak biasa, hujan. Perjalanan balik tu hujan lebat balik, takdir Allah wiper kereta tak berfungsi. Jawabnya tak Nampak apalahkan. Ayah berhenti kat tepi jalan. Bila reda sikit Ayah bawak slow slow. Dah Allah kata jadi jadi juga. Kami accident malam tu. Sedih tu lebih lah. Nak nangis pulak tulis . apapun Alhamdulillah kami tak cedera teruk pun. Cuma sakit sikit gitulah.  Kesian tengok ayah masa tu, of couse nak baiki kereta, nak cover kereta orang lagi.  Kat sini saya belajar tabah sabar.


--Mac, April, Mei 2016 : Okey masa ni duk ulang alik perlis urus pasal  konvo. Ada kisahnya jugakkan. Dan masih tidak bekerja.


--Jun 2016,

--Masa ni nak masuk bulan puasa kan, seminggu sebelum tu saya balik kampung, masa kat kampung seorang makcik ni tanya nak kerja tak kerja biasa saja. Dekat dengan rumah. Lepas fikir konon konon, saya terima. Alhamdulillah rezeki ramadhan dan berkat percaya dan bersangka baik dengan Allah. Selang seminggu, Sepupu saya offer kerja kat Sekolah dia. Fikir lagi. Alhamdulillah semuanya dipermudah saya pun kerja lah dekat sekolah yang sepupu saya kerja sampai sekarang. Gaji tak delah besar dan idaman setiap fresh grad, tapi saya selalu ambil ibrah disetiap tempat yang Allah letakkan saya. Gaji tak besar, tapi rezeki tak pernah putus. Ada je hadiah dari Allah. Alhamdulillah. Saya selalu percaya dimana pun kita , kalau kita ni SANGKA BAIK dengan Allah, Allah lagi akan baik dengan kita percayalah.  Saya selalu bisik ,tak kisahlah kerja apapun  janji halal, boleh kasi makayah , boleh belanja adik adik, boleh simpan sikit okeylah tu kan. Yang penting syukur.


Kemana saya hilang, lama dari blog. Kejap ada kejap hilang, saya tak tahu apa saya buat sampai nak buka blog tak sempat, bila lama tak buka jadi biasa pulak tak mengadap. Balik kerja, penat tak penat kalau pergi surau tu masa ustaz bagi kuliah tertidur la jugak, hehehe. Sebelum tidur pegang buku nak baca konon , baca satu muka tidur dengan buku-buku. 


Bulan ni saya cuti tapi still  selang seli cuti dan kerja. Bulan ni banyak main kat dapur, duk buat ujikaji resepi yang dikongsi kat facebook tu. Berlambak masa je tak ada nak buat. InsyaAllah. Maaf okey.  Itu serba sedikit dari saya untuk tahun 2016, tahun depan tak tahu apalagi perancangan Allah buat saya dan keluarga, doa yang baik baik okey. Disember pun dah nak balik, akan rindu tahun depan panjang umur insyaAllah jumpa lagi tau cik disember.


2016

Friday, 23 December 2016

Suatu hari di bulan DISEMBER





Suatu hari di bulan disember,

--Alhamdulillah,
Lebih dua puluh tahun lalu,
Allah takdir seorang anak lahir  di bulan disember,
Alhamdulillah,
Hingga kini masih lagi Allah  beri hela nafas,

**8

--Alhamdulillah,
Sepanjang ruang waktu yang dipinjam tuhan,
Anak itu masih lagi berjalan,
Meski jatuh berkali  masih dia bertahan.


***
--Hari tu seperti biasa,
Renyai hujan,
Namun seperti hidupnya ujian itu tak selamanya ujian.
Hujan takkan selamanya hujan,
Akhirnya matahari muncul .

***
--Terima kasih Ya Rabb,
Atas semua nikmat dan ujian.
Terima kasih  ayah bonda,
Atas kasih yang tak terbilang
Terima kasih sahabat
Atas  semangat yang tak  pernah lengang.

***

--Sanah helwah buat diri,
Moga terus istiqamah,
Moga terus Qowiyy.
Doakan yang baik-baik.



--a few days ago 
:)


#TerimaKasih 5

Assalamualaikum , 
Bismillahirahmanirahim👋



[Entri Penghargaan] Alhamdulillah masih punya ruang untuk berada disini, Sekalung maaf andai tak mampu mengunjungi rakan blogger lain. Ruang waktu yang ada saya cuba gunakan sebaiknya. Sebenarnya minggu lepas balik kampung, laptop tinggal kat rumah. Malas bawak. Malas lagi dan lagi dan lagi.



Nak dijadikan cerita , sehari lepas bertolak ke kampung, abang pos datang rumah, dan Alhamdulillah adik saya ada, dia kerja so tak ikut balik kampong. Dia whatsapp kata ada  barang sampai. Saya pelik jugak tapi bila dia tunjuk gambar terus sengih. Sabar je lah tak boleh buka sebab jauh. So adik saya letak cantik je atas meja kat bilik.Beberapa hari lepas tu  bertolak balik Terengganu, sampai je masuk bilik , nampak sampul terus buka. Nampak tak ? excited sangat. Guess who? SS dan Sis JM.




Terima kasih kasi gift ni kat yana, maaf lah anda berdua. Yana tak tahu nak cakap apa. Moga Allah balas semua kebaikan kalian. InsyaAllah kalau ada ruang dan waktu yana ziarah blog sis berdua. Doakan yang baik baik eh J

Wednesday, 14 December 2016

Macam mana nak kawal MARAH

Assalamualaikum, 
Bismillahirahmanirahim.

Setelah menyepi seminggu lebih, saya kembali untuk berkongsi. Sebenarnya , duatiga hari ni saya terdetik, macam mana aku nak kawal emosi yang kadang datang tak menentu, dan Allah tu Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.😔

Beberapa hari lepas, saya scroll mukabuku, dan ternampak satu post pasal bagaimana nak kawal rasa marah, memang sebelum sebelum ni banyak sangat tips, mungkin ni salah satu tips. Moga bermanfaat :)


sumber :mukabuku






















Point utama ialah  bila marah pada sesorang atau sesuatu lihat lah sisi lain yang mampu sejukkan kita, Moga diberi kekuatan. 😍







Friday, 2 December 2016

CONTEST #LASTGIFT BY SOFIEADIE

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim,



Hari ni , tengah malam buta ni, gigih duk taip entry giveaway takut lupa + manalah tahu nanti lama pulak nak boleh ke bukak blog. Contest ni, sofie duk promote kat instagram dia dari bila entah, mula mula dia tunjuk gambar hadiah. 

Jadi marilah syaratnya mudah mudah je. Moga ada rezeki saya . 

Thursday, 1 December 2016

12 of 12

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim.


Alhamdulillah, bulan kesayangan saya muncul jua. Bulan terakhir. Musim tengkujuh pun bermula, kat Terengganu dah banjir. Guess what Kampung Gong Tok Nasek pun  ada buka pusat pemindahan. Kali pertama dalam sejarah.😅

Apapun moga selamat lah semua, jaga diri walau dimana pun ada okey . moga Saya juga diberikan kekuatan juga. 💕💕