Wednesday, 14 December 2016

Macam mana nak kawal MARAH

Assalamualaikum, 
Bismillahirahmanirahim.

Setelah menyepi seminggu lebih, saya kembali untuk berkongsi. Sebenarnya , duatiga hari ni saya terdetik, macam mana aku nak kawal emosi yang kadang datang tak menentu, dan Allah tu Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.😔

Beberapa hari lepas, saya scroll mukabuku, dan ternampak satu post pasal bagaimana nak kawal rasa marah, memang sebelum sebelum ni banyak sangat tips, mungkin ni salah satu tips. Moga bermanfaat :)


sumber :mukabuku






















Point utama ialah  bila marah pada sesorang atau sesuatu lihat lah sisi lain yang mampu sejukkan kita, Moga diberi kekuatan. 😍







19 comments:

  1. Amin..inshaAllah.. :)
    Betul...setuju sangat.

    ReplyDelete
  2. zikir banyak2 minum air putih after baca selawat,,terbaik gambar

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum yana
    maaf ye, lama juga akak tak ke sini

    bagus perkongsian yana ni
    kita kalau ikut ajaran rasulullah, insya allah selamat dunia akhirat
    bab marah tu, akak pun selalu buat gitu
    kalau time marah tu tengah berdiri, akka duduk
    begiu jugalah sebaliknya...marah tu syaitan kata abah akak
    dia selalu suruh mandi kalau akak marah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam , kak, yana pun entahlah... moga moga ia bermanfast dengan diri sendiri .InsyaAllah ^^

      Delete
  4. Setuju.. In sya Allah. Kena latih diri untuk jangan ikutkan perasaan marah.. Reen pun baru2 ni marah dengan suami, tapi reen hanya kuncikan mulut reen.

    Sebab reen tahu, bila reen buka je mulut ni.. Tentu akan ada perkataan yang suami tak suka dengar dan akan buat dia kecil hati.

    Reen doa.. Supaya Allah bantu reen untuk menegur suami reen kenapa reen marah. Dan akhirnya alhamdulillah.. Segalanya di permudahkan.

    http://www.reenri.com

    ReplyDelete
  5. Bukan senang nak kawal marah kan,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ni selalu tewas! Lepas tu fikir balik, naper la aku nak marah2 😅

      Delete
  6. Method Rasulullah yang TERBAIK :)

    ReplyDelete
  7. Okay ini suweet.

    Tengs for sharing

    ReplyDelete
  8. Tapi kalo marah kat guard yang menyababkan kita lewat p kerja.. hmmm... macam tiada maaf bagi mu je juga.

    Hahaha...

    ReplyDelete