Tuesday, 15 September 2015

What make your day?

Bismillahirahmanirahim,

English sangat bahasa tu, saja je. Alhamdulillah school break begins! Eh, nampak sangat yang tua terlebih excited kan. Tadika tempat saya kerja tu dah start cuti mulai esok straight sampai lah lepas raya. Pantai timur kan, sepatutnya khamis tu still sekolah macam biasa, tapi tadika saya ambil sebagai cuti peristiwa, molek sangat la tuh, sebab sekarangkan jerebu. eh.

Ok, berbalik dengan tajuk english kita tu, sudah tentunya berkisar pasal kerjaya baru saya tu. Teacher Sangat! banyak jugak responnya kat entry tu. Sebenarnya secara mudahnya nak bercakap pasal macam mana cikgu cikgu ni nak kekal positif melayani kerenah anakanda anakanda tersayang kat school tu.

Dulu zaman belajar, tudung tak jadi  satu harilah mood pun tak sihat, kalau selisih faham dengan kawan satu harilah moody dan macam macam lagi lah. Orang cakap kalau mood pagi kita tu dah "HAPPY" insyaAllah sepanjang hari akan molek lah.

So, macam mana cikgu cikgu ni nak positif , happy dalam melayan kerenah anakanda anakanda yang bermacam kreatif dan inovatif sangat sekarang ni. Jawapannya,

Mencintai kerjaya kita,  niat kerjaya kena la betul, Bukannya meletakkan "NAK CARI DUIT" yang pertama. nak dapat redha Allah, nak mendidik anak anak syurga, nak mencorak kain putih ni kena lah hati hati.

Senyum, letak diri kita dalam pemikiran mereka, bukan ikut kepala mereka, kawal dengan berhemat. sabar memang sebab budak sekarang tak macam budak dulu yang nak dekat even bermanja dengan cikgu pun takut. hahaha. sekarang lahai , nampak la beza nya.

Cuba fikir apa yang mereka suka, insyaAllah kita boleh kawal mereka, Kita ni kenalah pesan kat diri, "aku dulu pun pernah jadi budak macam mereka mungkin lagi nakal, sekarang mereka sedang mencari, meneroka dunia" InsyaAllah.


Alhamdulillah positive, bukan bermakna tak pernah menYINGA, hehehe. Dah kalau tak dengaq sangat kelantangan suara cikgu mereka ni pun bergema la. 
Apapun saya suka kerjaya saya sekarang, suka sangat. walaupun penat berdepan dengan kerenah meraka yang bermacam ni. ;)

duabelas hari cuti, 
akan rindu,
Pasti ^^
# Marilah sama sama kita sedekahkan Al -Fatihah buat Jemaah Haji yang terkorban, dan terus mendoakan kesejahteraan umat islam di seluruh dunia. Aamiin.

22 comments:

  1. wah bestnya! selamat bercuti..
    innalillah n al fatihah untk jemaah y terkorban...

    ReplyDelete
  2. Saya pernah jadi guru tadika masa tggu spm dulu...memori sgt manis..=)

    sy folo sis

    Saya dapatkan air bersih dan jimat bil elektrik. Jemput baca sharing saya AIR BERSIH , BIL ELEKTRIK JIMAT

    ReplyDelete
  3. http://i1361.photobucket.com/albums/r680/Goaticornain/assalamualaikum1_zps328fb016.jpg

    Selamat hari Malaysia.....Kami singgah & follow blog sini....

    ReplyDelete
  4. Seronoknya dapat cuti lama :-)
    Selamat berehat cikgu!

    ReplyDelete
  5. ya..betul tu.. sy suka kerjaya saya.. CIKGUUU.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi, ouh kita gang!,
      tapi kita cikgu bdk kecik je ^^

      Delete
  6. Assalamualaikum..ruby bls singgah..

    Jadi cikgu kt pasti ke???

    Anak ruby pun skolah pasti..hehehe

    Aah..skrg nilai wang makin jth...elok sgt simpan emas..kalo time nk pakai duit.. boleh gadai..so xrugi simpan emas ni berbanding dgn wang tunai

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam ruby!
      Haah cikgu pasti.

      Aah, tgk nilai ringgit sekarang pun dah gerun ,
      btw terima kasih :)

      Delete
  7. http://madey09.blogspot.my/
    datang sini..terbaik blog,,berinformasi..tq datang ke laman Etuza ya

    ReplyDelete
  8. done follow ya..follow kkta lah ya..tq

    ReplyDelete
  9. Terbaik (Y) Suka suka suka... Kerja untuk dapat keredhaan dan ikhlas... Baru best ! :)

    ReplyDelete
  10. salam singgah kembali..done follow #187

    ReplyDelete
  11. Hehe...cikgu pasti pun..kerjaya jugak tu...mendidik anak bangsa jadi insan berguna..dr cikgu juga kita kenal abc dan mengira..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup . insyaAllah doakan saya eh . moga mampu bertahan dan terus bersabaq ^^

      Delete
  12. alfatihah
    rindunya dgn anak anaak tadika saya dulu
    seronok bila dgn dorang
    lapang dada
    walaupon kerja byk penat..
    tp seronok bila dpat msak utk dorng makan

    alhamdulillah, dh selamat pulang jemaah haji

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, penat tu mmg tapi duk layan mereka lah yang kita akan duk teringat nanti

      Delete